divendres, 11 d’octubre del 2013

El criador de cavalls

En Penn feia molts anys que criava cavalls pel duc però ja era molt gran, així que el seu senyor li va preguntar si coneixia a algú que el pogués substituir. En Penn li va dir:

-Conec a un home que podrà ajudar-lo. És un home pobre que transporta fusta i verdures per guanyar-se la vida, però té capacitat de diferenciar als grans cavalls dels que són només bons. Un cavall excel·lent és aquell que no es jutja només per la seva aparença.

El duc, satisfet, va manar que l'anessin a buscar i li va demanar que trobés un cavall especial. L'home es va absentar durant tres mesos, fins que un dia li va comunicar al duc que havia trobat el cavall.

-Quin tipus de cavall és? - va preguntar el duc.

-Una euga groga.

El duc va enviar a buscar el cavall, però quan el va veure va comprovar que en realitat era un semental negre. Furiós va eviar a buscar a en Penn. El rostre de'n Penn es va il·luminar quan va veure el cavall.

-Ah! - va exclamar. - Encara és millor del que em pensava. La seva capacitat és infinitament major que la meva. Ha prescindit completament de judgar al cavall pel seu aspecte i només veu la seva naturalesa interior. Quan mira al cavall no veu si és mascle o femella ni de quin color és: ell busca la seva essència, d'aquesta manera pot veure el potencial de grandesa d'un cavall.

Veritablement aquell era el millor exemplar que el duc mai havia vist.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada